kor, bonde
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Mjölkbönder i kris erbjuds psykologhjälp

LRF:s ordföranden: "Det är jättetråkigt att det behövs"
1:24 min

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, startar en kristelefon där uppgivna mjölkbönder erbjuds bland annat psykologhjälp. 

– När man arbetar mycket och har en pressad ekonomi, då behöver man kanske hjälp med att reda ut sina tankar och prioriteteter, och det är väl det en psykolog kan hjälpa till med, Helena Jonsson som är förbundsordförande i LRF.

Motgångarna kommer slag i slag för den som satsar på att överleva som mjölkbonde. Efterfrågan från Asien har avstannat, Ryssland har stoppat sin mjölkimport som svar på EU:s sanktioner, ett EU som sedan tidigare lyft mjölkproduktionstaket vilket lett till ökad konkurrens. Dessutom ökar kostnaderna generellt för mjölkproduktion.

Förutom psykologhjälp kommer också finansiell rådgivning att erbjudas LRF:s medlemmar via telefontjänsten.

Helena Jonsson vill inte säga att den så kallade mjölkkrisen fördjupats, men vid det här laget hade många hoppats att en vändning skulle komma.

– Det är ju det att vi inte riktigt ser slutet på den än. Det här är ett stöd till LRF:s medlemmar. Att man ska känna att den organisation man är med i faktiskt vill och kan hjälpa en som enskild företagare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".