Tjejvasans tre snabbaste  firas.
´Tjejvasans tre snabbaste firas. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.

Johansson Norgren spurtvann Tjejvasan – glädjetårar för trean Julia Svan

0:50 min

Årets vinnare av Tjejvasan heter Britta Johansson Norgren, från Sollefteå. Hon var snabbast att köra de tre milen mellan Oxberg och Mora. Bästa dalaåkare blev Julia Svan, Vansbro, som kom trea.

Tjejvasan samlade cirka 10 000 deltagara i dag och snabbast var alltså Britta Johansson Norgren.

– Det känns jätteskönt. Jag har varit laddad inför det här loppet och lite nervös. Jag förstod att det skulle bli svårt att komma loss, och att det skulle bli en spurt. Så jag är jätteglad över jobbet jag gjorde i dag, att jag vågade följa planen och sen också ta hem det, säger hon till Sveriges Radio.

Det var en mycket efterlängtad seger för Britta Johansson Norgren som flera år satt sin prägel på loppet och varit nära segern, men aldrig vunnit.

Men i år skulle det ske. Britta Johansson Norgren, som i vinter varit helt överlägsen i långloppscupen Ski Classic, var storfavorit inför loppet.

Hon satte också upp högsta tempo från start och var flera gånger nära att lyckas komma loss från klungan.

Men det dröjde ända fram till målrakan i Mora innan avgörandet kom. Där vann hon en dramatisk spurtduell före en klunga på tio åkare med Katerina Smutna på andra plats.

– När jag la in sista stöten då kom det ganska mycket syra i benen, så det var stumma ben de sista meterna, säger Britta Johansson Norgren, som ser fram emot Vasaloppet nästa helg.

– Nu börjar laddningen för Vasan på en gång. Det har ju varit säsongens stora mål att få vinna Vasaloppet, så det är såklart att jag ska satsa på det. Men framför allt att jag ska känna att jag gjort bra förberedelser och ett bra jobb. Så får jag hoppas att jag är starkast den dagen.

Julia Svan, som är tillbaka efter en lång period av sjukdomar, slutade trea och var väldigt lycklig efter loppet.

– Det här var bättre än vad jag trodde att det skulle gå. Loppet var tuffare än vad jag trodde, jag var nära att släppa klungen flera gånger där i mitten av loppet. Så när jag fick tillbaka krafterna på slutet blev jag glatt överraskad, säger Julia Svan.

Resultat Tjejvasan 2016

1 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 01:19:25

2 Katerina Smutná, Österrike, 01:19:25

3 Julia Svan, Vansbro AIK SK, 01:19:26

4 Elin Mohlin, Åsarna IK, 01:19:27

5 Emma Wikén,, Åsarna IK, 01:19:28

6 Anna Svendsen, Norge, 01:19:28

7 Sara Lindborg, Östersunds SK, 01:19:30

8 Astrid Öyre Slind, Norge, 01:19:30

9 Maria Nordström, Ulricehamns IF, 01:19:31

10 Kristina Roberto, Karlslunds IF SF, 01:19:33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista