Mursal Isa. Foto: Johannes Rosendahl.
Mursal Isa. Foto: Johannes Rosendahl.

Mursal Isa försvarar Miljöpartiets helomvändning i flyktingfrågan

Mursal Isa: "Vi såg ingen annan väg"
1:52 min

Över 300 miljöpartister samlades i helgen för att diskutera partiets flyktingpolitik. Kritiken internt i partiet har varit stor över att Miljöpartiet har varit med och fattat beslut i regeringen som gjort det svårare för flyktingar att komma till Sverige, trots att Miljöpartiet lovade motsatsen inför valet 2014.


Mursal Isa från Borlänge sitter i Miljöpartiets partistyrelse och var med på helgens möte.

– Vi är inte nöjda med dom beslut som vi har fattat själva, men vi såg ingen annan väg än att gå med på dom överenskommelser som vi har gått med på inom regeringen för tillfället. Men avsikten är ju att förbättra mottagandet och på det sättet vara redo att ta emot dom som vill komma till Sverige och söka asyl.

Varför fanns det ingen annan väg?

– När MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger sitt, och när socialtjänsten inom kommunerna inte mäktar med att ta emot och ge ett värdigt mottagande för dom som söker asyl, då är det det som varit grundläggande för det beslut som har fattats.

Vad tror du väljarna tycker om att ni agerat tvärt emot vad ni sa?

– Väljarna har förståelse för den situationen som Sverige befann sig i under hösten. Det är det som tvingat oss att fatta dom beslut som vi har fattat. Däremot så säger vi inte att det här är vår politik utan vi går vidare och bygger ett samhälle där vi har större möjlighet att ta emot dom som vill komma hit och söka asyl, säger Mursal Isa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".