Väntrum.
1 av 2
Väntrum. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Pehr Guldbrand, chefsläkare Landstinget Dalarna.
2 av 2
Pehr Guldbrand, chefsläkare Landstinget Dalarna. Foto: Kristian Åkergren.

Därför fick misstänkte dalaläkaren jobba kvar trots flera klagomål

3:15 min

Det är väldigt svårt för ansvarig chef – men också för föräldrar – att bedöma vad som är rykten och vad som verkligen har hänt när barnen har undersökts, säger landstingets chefsläkare. Därför har den misstänkte dalaläkaren fått jobba kvar tills det uppdagades att polisen utreder honom för våldtäkt mot barn.

 Det uppger Pehr Guldbrand, chefsläkare i landstinget Dalarna.

Visste ni att det kommit in flera klagomål mot den här misstänkte läkaren?

– Ja, vi fick anledning förra sommaren att titta över hur det såg ut kring den här läkaren. Då fick vi in ett telefonsamtal som gjorde oss uppmärksamma på att det pågick en förundersökning inom polisväsendet, och då tittade vi över vad vi hade och hittade klagomålet från föräldraföreningen (handikapporganisationen, red. anm.), säger Pehr Guldbrand och fortsätter:

– Sedan har det framkommit senare för oss att det har funnits några anmälningar till Patientnämnden, men de har ju i huvudsak inte varit relaterade till de allvarliga saker som brottsutredningen och föräldraföreningens brev innehåller.

Hur många klagomål känner ni till mot läkaren?

– Jag tror att det är tre i Patientnämnden, men det är mer allmänna saker. Och så är det brevet från föräldraföreningen som kom in 2010.

Men hur har anmälningarna till Patientnämnden hanterats? Varför hände inget då?

– De har hanterats mellan Patientnämnden och chefen på kliniken. Klagomålen har besvarats men jag kan inte säga exakt vilka utredningar som klinikchefen har gjort.

Vad gör ni just nu då? Utreder ni om fler barn eller unga har blivit utsatta?

– Ja, säger Pehr Guldbrand, som samtidigt säger att det har varit svårt för enskild verksamhetschef att utreda vad som verkligen har hänt i undersökningsrummet hos den misstänkte läkaren.

– Och jag tror att det här har varit svårt även för de föräldrar som varit inblandade, och att det är därför de har lämnat ett klagomål. Hade det varit så att de varit klara över att det var fråga om ett sexuellt övergrepp så ligger ju en polisanmälan närmare till hands. 

Landstinget Dalarna ser nu över sin organisation så att det inte är närmaste chef som utreder allvarliga klagomål på läkare eller andra medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista