Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengar till Kvinnojouren i Borlänge via pantstation i Fågelmyra

"Vi tömmer kärlen flera gånger per dag"
1:12 min
Nu kan borlängeborna panta till förmån för kvinnojouren vid Fågelmyra Återvinningscentral
Boniface Obodeti, miljöarbetare vid Fågelmyra Återvinningscentral, berättar att många blir glatt överraskade. Foto: Therésa Persson

Nu kan besökare panta vid Fågelmyra återvinningsstation i Borlänge. Men besökarna får inte betalt för panten. Istället skänks pengarna till Kvinnojouren i Borlänge, via ett samarbete mellan Borlänge Energi och Returpack Panta mera.

Kvinnojouren är beroende av gåvor och pengarna som samlas in gör skillnad för de utsatta kvinnor och barn de möter, menar Ann-Sofie Sterio, verksamhetsansvarig vid Kvinnojouren i Borlänge.

– Vi blir så klart glada att Borlänge Energi vill stödja vår verksamhet.

Hur ska pengarna användas?

– De ska gå till kvinnor och barn vi möter i vår verksamhet, det vill säga till möbler, kläder och annat som behöver köpas in när de flyttar till eget boende till exempel, berättar Ann-Sofie Sterio, och menar att behovet är stort.

Det är ett samarbetsavtal mellan Borlänge Energi och Returpack/Pantamera som gjort pantstationen vid Fågelmyra Återvinningscentral möjlig.

– Många som kommer hit vet inte om att vi startat projektet ännu, så vi informerar alla som kommer med pant. Det går snabbt och det sparar tid. Många tycker det är jättebra att vi samlar in pengar till att hjälpa kvinnojouren, många är nöjda att lämna panten här. Vi får tömma kärlen två-tre gånger om dagen, berättar Boniface Obodeti, miljöarbetare vid stationen.

I ett pressmeddelande från Borlänge Energi säger chefen för Fågelmyra, Magnus Fridolfsson, att de hela tiden arbetar för att utveckla sorteringsmöjligheterna, att det ger ökad service till invånarna samtidigt som det genererar pengar till ett gott och lokalt ändamål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".