Landstingsfullmäktige. Foto: Robert Österlind/ Sveriges Radio.
Landstingsfullmäktige. Foto: Robert Österlind/ Sveriges Radio.

Bassängutredning underkänns av landstingspolitiker

1:13 min

På vilket sätt landstingets bassängverksamhet ska fortsätta i Dalarna, var en av de stora stötestenarna under måndagens landstingsfullmäktige. Men det blev inget beslut i dag utan ärendet skickades på återremiss.

Det handlar om bassängträningen för de cirka 200 personer i länet som enligt utredningen i förslaget behöver särskild bassängträning. Det kan till exempel handla om personer med olika typer av handikapp eller andra skador, som behöver sjukgymnastik. 

I dag hoppades landstingsledningsledningen på ett beslut som innebär att man skulle ersätta verksamheten med bassängträning i kommunala bassänger.

Men enligt fullmäktige var underlaget för hur detta skulle gå till inte gott nog, och efter ett minoritetsbeslut skickades ärendet på återremiss.

En av dem som uttryckte hårdast kritik mot dagens förslag var ledamoten Daniel Swedin (MP):

– Jag tycker i grund och botten att det var ett klokt beslut att fatta. Utredningen är tyvärr undermålig återigen. Det saknas fortfarande en tydlig analys över hur de här patienternas bassängträning ska tillgodoses, säger Swedin.

Men landstingsrådet Ingalill Persson (S) säger - trots utfallet i dagens votering - att hon är nöjd med det förslaget som lades idag.

– Vi är ju nöjda med den här utredningen, så vi kommer ju inte göra en ny utredning för att det blev en minoritetsåterremiss. Däremot ska vi se om vi kan få fram vilka bassänger det skulle handla om i ett initialt skede, säger Persson, samtidigt som hon menar att det är dumt att binda sig vid några exakta platser:

– Jag vill att vi ska ha en flexibilitet i vilka bassänger vi kan använda på grund av att det är så definierat av vilka patienter som behöver den här träningen.  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista