Bilden visar kö till bajamajor under Vasaloppsveckan.
Många behöver gå på toa både före och under sitt lopp. (Personerna på bilden har inget direkt samband med de historier som berättas i intervjun.) Foto: Tobias Gruhs

Skidåkare somnade i bajamajan - hör bästa vasaloppshistorierna

Tommy Collett: "Han satt väl och kopplade av där inne"
2:35 min

Tommy Collett i Mora har en viktig uppgift under Vasaloppsveckan. Han är toalettansvarig och har placerat ut 347 bajamajor från Sälen till Mora för alla nödiga skidåkare.

De flesta av bajamajorna står vid starten i Sälen, och där är också trycket som störst.

– Framför allt på Vasaloppet, när alla ska iväg samtidigt, så blir det långa köer. Men det är nästan oundvikligt eftersom det är 15 000 – 16 000 åkare.

Och hur många bajamajor finns just vid starten?

– Just då tror jag att vi har 214 där.

När är det som värst köer, då?

–  Ja, det är ju vid starten. Och just på själva Vasaloppet är det ju så att de alltid vill placera ut sina skidor i bästa läget innan de går till toaletten, så om man inte är så noga med var skidorna står så ska man passa på att gå på toaletten medan alla står i kön till att ställa upp sina skidor.  

Har det varit några incidenter relaterade till bajamajorna?

– Nej, inga riktiga incidenter, utan det enda som har hänt är väl att det var en som somnade en gång som vi fick väcka. Det var i Oxberg. Han hade väl ganska lång tid på sig, så han satt väl och kopplade av där inne.

Det är fjärde året som Tommy Collett är toalettansvarig under Vasaloppsveckan.

– Vi börjar en månad innan Vasaloppet går med att plocka in bajamajorna och städa dem och fylla på med allt förbrukningsmateriel. Sedan kör vi ut dem till alla ställen på de här nio milen, och sedan sköter vi om dem under hela vinterveckan – håller koll på att det finns papper, att de är städade och tömda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".