Bilden är ett montage av dels en bild på person som talar i telefon, dels en bild på kor i en ladugård.
1 av 3
Mjölkjouren har öppnat och håller öppet året ut. Foto: Foto: Janerik Henriksson och Lars Pehrson/SvD/TT. Montage: P4 Dalarna.
Lotta Zetterlund, LRF i Dalarna.
2 av 3
Lotta Zetterlund, LRF Dalarna. Foto: Mats Ingels
Mjölkbonden Malin Sundin.
3 av 3
Mjölkbonden Malin Sundin i Orsa. Foto: Stefan Ubbesen

Nu ska krisande mjölkbönder få psykologstöd

3:14 min

En jourhavande medmänniska för mjölkbönder. Det blir nu verklighet när Lantbrukarnas riksförbund, LRF, startar Mjölkjouren – en jourtelefon för pressade mjölkbönder som behöver råd och stöd.

Skälet till att LRF skapar en jourtelefonlinje är att de svenska mjölkbönderna får allt mindre betalt för mjölken och har en pressad situation. Det berättar Lotta Zetterlund, ombud på LRF Dalarna och själv mjölkbonde.

– Det är ju en möjlighet för dem att ringa och få samtalsstöd. Man kan bli lotsad vidare, man kan få lite ekonomisk rådgivning och få stöd och stöttning, säger Lotta Zetterlund.

Jourtelefonen är öppen under det här året och är gratis att ringa till.

– Det är svårt att säga än hur många som kommer att använda sig av den, men det ska finnas en möjlighet.

Det tycker Malin Sundin, mjölkbonde i Orsa är bra.

– Jag har väl klarat mig ganska bra, jag och min sambo, men jag har ju väldigt många kollegor som inte har någon att prata med när det är tufft, säger hon och tillägger:

– Det är otroligt många lantbrukare runt om i Sverige som har ringt mig. Nu kan jag skicka vidare några av de samtalen till Mjölkjouren, där de kan få professionell hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista