Romme alpins skidanläggning utanför Borlänge.
1 av 2
Romme alpins skidanläggning utanför Borlänge. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Bilparkeringen vid Romme alpins skidanläggning i Borlänge.
2 av 2
Bilparkeringen vid Romme alpins skidanläggning i Borlänge. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Klimatförändringarna hotar Dalarnas skidturism

2:28 min

Vasaloppet och sportlovsveckor, skidturismen i länet går verkligen på högvarv just nu. Men det kan bli värre med det framöver. För enligt den senaste lokala klimatrapporten från SMHI så kommer det bli mer regn och varmare och snöfattigare vintrar här i länet.

– För Dalarnas del så räknar vi med en temperaturökning på tre grader, men kanske ända upp till fem grader om vi har ett utsläppsscenario som är i linje med det som vi har nu, säger Gunn Persson, klimatexpert på SMHI.

Men tre till fem grader låter ju kanske inte som så mycket?

– Vi har haft istider och vi har haft värmeperioder här på jorden, nu är vi inne i en värmeperiod. Men skillnaden mellan istid och värmeperiod är ungefär sex grader, det kanske ger lite perspektiv på den här förändringen.

Fler värmeböljor, mer regn, och en högre medeltemperatur, så kommer klimatet i länet förändras under det pågående seklet, enligt SMHI:s senaste klimatrapport för Dalarna.

– Vad det gäller skidsäsongen så är det ju redan idag att man märker vissa problem, vilket betyder att anläggningarna måste anpassa sig, säger Gunn Persson.

Enligt det värsta scenariot så kommer medeltemperaturen i länet i slutet av seklet ligga på bara minus två grader på vintern. Nederbörden kommer öka, men eftersom det blir varmare blir det mindre snö och mer regn. Framför allt är det den södra länsdelen som kommer bli betydligt snöfattigare.

– Vi reagerade på att det var så lite snö i Borlänge men att det ändå går att åka här. Det kommer nog krävas mycket insatser för att hålla igång skidorterna i framtiden, säger en skidåkare vi träffar vid Romme alpins anläggning utanför Borlänge.

Tror du att man kommer kunna åka skidor här om 50 år?

– Nej det är nog tveksamt, säger en annan.

* Vi har varit i kontakt med pressansvarig på Romme alpin för att få höra hur dom tänker kring klimatförändringarna men dom vill inte ställa upp på en intervju.

På Främby resort, en vintersportanläggning utanför Falun, har man däremot dragit igång ett projekt för att möta den globala uppvärmningen. Det handlar dels om att hitta nya turistaktiviteter, dels om att försöka minska sin egen klimatpåverkan.

– Det ska leda till att vi ställer om till en mörkgrön ekonomi – en cirkulär ekonomi – där man tar ansvar för det man producerar, säger Per Allansson, som driver Främby resport, och fortsätter: 

– Det ska också leda till en medvetenhet, där vi visar våra gäster och våra kollegor att det är smart att ställa om och montera solfångare med mera för att både minska koldioxidutsläppen och minska sina drifftkostnader. Det är verkligen ett win-win-projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista