Sälen Lindvallen skidåkning
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Högtryck i Sälenfjällen men turismen har en baksida

2:12 min

Turister motsvarande en mindre stad invaderar Sälenfjällen den här veckan. Och Jonas Bauer, destinationschef för Skistar Sälen, tror att skidanläggningarna kan fortsätta växa. Men turismen måste bli mer hållbar, säger Ingela Källén från Naturskyddsföreningen.

Omkring 100 000 personer finns i Sälen nu under sportlovet och Vasaloppsveckan. Turismen har gjort området till vad det är i dag, och turismen fortsätter att ha stor betydelse.

– Jag tror att vi kan växa rätt mycket till. Det finns ett stort behov av fler bäddar i Sälenfjällen och skidområdet kan ta emot fler åkare än i dag, säger  Jonas Bauer, destinationschef för Skistar Sälen och tidigare vd för Vasaloppet.

Han ser också möjlighet att locka fler turister till Sälen under lågsäsongerna.

– I och med att vi producerar snö, håller den mycket bättre, så i april har vi ofta fantastisk skidåkning. Där finns det fortfarande mycket utrymme kvar, säger Jonas Bauer.

Men Ingela Källén, Naturskyddsföreningen Malung-Sälen, är inte lika positiv till utvecklingen i – eller exploateringen av – Sälenfjällen.

– Kommunen borde tillsammans med olika berörda aktörer ta fram en plan som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar för turismen, säger hon.

Särskilt kritisk är Ingela Källén till planerna på att bygga en flygplats i Sälenfjällen. Om planerna håller, står flygplatsen klar i slutet av nästa år.

–  Om man ser det i ett stort perspektiv, så slöt vi ju i november ett nytt klimatavtal där världens länder säger att två graders uppvärmning av jorden är helt oacceptabelt. Då kan vi ju inte satsa på transporter som är beroende av fossila bränslen, säger hon och fortsätter:

– Och tittar man mer lokalt så planeras ju flygplatsen mitt i ett område som är utpekat som riksintresse för turism och rekreation, och i översiktsplanen står det att det ska vara stor restriktivitet mot nyexploatering. Det känns verkligen inte som att det går ihop, säger Ingela Källén.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista