En domarklubba
Foto: TT.

Skärpt straff i hovrätten för nätpedofil

Brita Kohlström rapporterar: "Skadestånd på närmare sex miljoner kronor"
1:01 min

Fängelse i sju år och nio månader, det blev hovrättens dom mot den man som stått åtalad för sexbrott på nätet mot över 60 unga flickor var av fyra från Dalarna.

Av flickorna i Dalarna var två 13 år, en var 16 och en var 17 när det här hände. Mannen och hans dator fanns i en Stockholmsförort. Därifrån har han manipulerat flickor till att posera på nätet och göra olika sexuella handlingar mot sig själva.

Mannen dömdes i tingsrätten till sju års fängelse. Hovrätten skärpte straffet till sju år och nio månader och dömde honom som skyldig på flera punkter än vad tingsrätten gjorde, bland annat vad gäller flickorna här i länet.

Hovrätten dömer också mannen till att betala skadestånd sammanlagt närmare sex miljoner till sina offer. Tre av flickorna i Dalarna ska få skadestånd på mellan 120 000 kronor till 150 000 kronor.

Advokat Cecilia Malm i Falun har företrätt två av mannens offer.

– Det är positivt att hovrätten tagit barnens berättelser på allvar och dömt mannen på flera punkter än tingsrätten gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".