Den perfekta utflyktsbullen
Den perfekta utflyktsbullen. Foto: Sveriges Radio.

Ögat ser en bulle men smaklökarna säger annat

Visste du att det går att göra matiga bullar till utflykten?
Vår kock Sara Nyström ger oss idag ett recept med flera varianter.

En god variant på en bra mellisbulle plus lite tips på andra fyllningar...

För 16 bullar.

4 smördegsplattor ( finnes i frysdisken

1/2 dl mangochutney

100 gr naturell färskost

1 dl finhackad purjolök

1 tsk curry

1 dl hackad grillad kyckling

1 dl riven ost

Salt och svartpeppar

Uppvispat ägg till pensling + sesamfrön och lite flingsalt

Låt smördegsplattorna tina på bakplåtspapper på köksbänken i 10 minuter, blanda iordning fyllningen så länge. Rör ihop mangochutney, färskost och curry för att sedan vända ner purjolök, kyckling och den rivna osten, smaka av med salt och svartpepparn. Kavla ut smördegen lite med hjälp av en kavel för att sedan dela upp kycklingcurryn jämnt på de 4 smördegsplattorna. Bred ut jämnt över hela och rulla sedan ihop till en limpa, skär upp i 2 cm tjocka bullämnen och lägg på en bakpapperskläd ugnsplåt, pensla med ägg och strö på sesamfrön och lite flingsalt.

Grädda av på 200 grader i 15-20 minuter tills de har fått en härlig gyllenbrun yta. Tag ut och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
Och några till alternativ för en god fyllning.

100 gr färskost

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl hackad svarta oliver

1/2 dl hackade soltorkade tomater

1/2 dl smulad fetaost

1 dl riven ost

1 tsk oregano

Salt och svartpeppar

 

100 gr färskost

100 gr strimlad skinka

1 dl riven ost

2 msk dijonsenap

1 liten finhackad rödlök

2 msk hackad persilja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".