Cia Embretsen, initiativtagare för den somaliska kvinnodagen
1 av 2
Cia Embretsen ordnar dag för somaliska kvinnor i Borlänge Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio
Cia Embretsen visar sina hennatatueringar
2 av 2
Cia Embretsen visar upp sina hennatatueringar Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio

Heldag för somaliska kvinnor - vill ge en mer rättvis bild

0:55 min

På lördag arrangeras en dag för somaliska kvinnor på Cozmoz i Borlänge. Initiativtagaren Cia Embretsen vill visa hur de lever i Sverige och krossa fördomar.

Under hela eftermiddagen och kvällen kan besökarna bland annat få information om könsstympning, möta somaliska kvinnliga förebilder och lyssna på somalisk musik.

– Det började med att jag läste en artikel där de hade försökt göra en positiv artikel om somaliska kvinnor. Men jag tyckte att de misslyckades för de hade lyft fram en kvinna som att hon var unik när hon både pluggade, jobbade och hade barn, säger Cia Embretsen.

Det stämmer inte överens med min bild av mina vänner. Alla pluggar eller jobbar eller har i alla fall den ambitionen.

Vad är tanken med programmet?

– Det vi främst vill är att göra en bra dag för alla kvinnor. Det är fokus på kvinnor från Somalia som lever i Sverige men det för alla kvinnor. Vi hoppas att det kommer kvinnor från alla etniciteter, säger Cia Embretsen.

Vidare berättar hon att man kommer diskutera könsstympning som är ett mycket tabubelagt ämne. Hälften av den eventuella vinsten från dagen kommer också gå till informationsprojekt.

– Man behöver jobba även i Somalia för att få bort könsstympning i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista