Kurt Podgorski. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio
Kurt Podgorski. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Osäkra skolsituationen får familjer att lämna Yttermalung

Kommunalrådet: "Jag ansvarar inte för att det inte finns nog med ungar i Yttermalung"
6:06 min

Efter många turer med skolorna i Yttermalung har många föräldrar varit oroliga och protesterat. Några årskurser har fått flytta in till Malung och förslag finns på att lägga ner skolorna. Det har nu gått så långt att två familjer väljer att flytta från kommunen.

En av de som valt att flytta från kommunen är Petra van Milligen.

Varför flyttar du och din familj?

– Det är för barnens skull. Restiden till skolan har ökat från 20 minuter till en timme, och det påverkat både barnens fritid och skolgång. De blir trötta av den långa resvägen, säger Petra van Milligen.

Malung-Sälens socialdemokratiska kommunalråd Kurt Podgorski svarar så här på kritiken:

– Det är synd, men vi kan inte stå till tjänst med att ha skolbyggnader utspridda över hela kommunen. Elevantalet i Yttermalungs skola är två, möjligtvis tre, och det är ingen framgånsgrik byskola, säger han.

Har ni misslyckats?

Det krävs ju ungar och vem är ansvarig för att det inte är nog med ungar i Yttermalung? Det ansvaret vägrar jag ta på mig, säger Kurt Podgorski.

Vidare säger han att det är glest på vissa håll i kommunen, och att man då får räkna med längre avstånd till kommunal service. 

– Men barnen drabbas. Vi väljer att flytta till en kommun med skolor på ett rimligt avstånd till varje by, säger Petra van Milligen.

Är ni inte rädda för att tappa skattebetalare?

– En del väljer att flytta ut och en del väljer att flytta in. Hela den här kommunen betraktar jag som en enda stor landsbygd. Det är klart att Malung är en tätort men det är ingen metropol och Sälen är en by på cirka 700 invånare. Vi ska ha bra kommunal service men vi måste i vissa fall koncentrera krafterna, säger Kurt Podgorski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".