Bild på insändaren i Dala-Demokraten.
Här är insändaren som väckt kritik. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Rasistkritik mot insändare om somaliskt backhopparlag

3:17 min

Rasism! Det säger Leif Lindström (V) från Borlänge om en insändare i dagens Dala-Demokraten. Det var ironi, försvarar sig en av skribenterna, Berndt Ekström (M) från Ludvika.

"Ge Falun ett somaliskt backhopparlandslag."

Så skriver de två politikerna Berndt Ekström, moderat från Ludvika och Kurt Liljegren, liberal från Horndal i en insändare i dag i Dala-Demokraten.

De skriver att de somalier som törs hoppa i 70-metersbacken bör få svenskt medborgarskap, och om inte de somalier som redan finns i trakten räcker till, ja då föreslår de att svenska ambassaden ska värva backhoppare genom att erbjuda svenskt medborgarskap i Somalia. De drar även fler paralleller till Somalia Bandy i sin insändare.

Men den här insändaren får stark kritik. 

– Den är raljant, respektlös och rasistisk, säger Leif Lindström (V), kommunalråd i Borlänge.

Han anser att insändaren är rasistisk genom att den är skriven på ett sätt som insinuerar att somalier skulle komma till Sverige för att leva på bidrag.

– Den är försåtlig, den är tarvlig, säger Leif Lindström.

Får man inte skämta om Somalia Bandy?

– Jo, det får man göra. Om man gör det med lite finess och om man gör det på ett sätt som inte är rasistiskt eller respektlöst. Men den här insändaren är den sämsta sortens ironi.

Särskilt kritisk är Leif Lindström till formuleringen om att de somalier som törs hoppa i 70-metersbacken bör få svenskt medborgarskap.

Men Berndt Ekström (M), en av dem som skrivit insändaren, förstår inte kritiken alls.

– Men herregud, tycker du att det är rasistiskt? frågar han när vi ringer upp honom.

– De har ju försökt få backhoppare till backarna, och eftersom det inte har lyckats så föreslog vi raljant att Bo Falun skulle göra ungefär samma sak som Borlänge där man har det här somaliska bandylandslaget, säger Berndt Ekström.

Men vad är ironin i det?

– Det är ju Falu kommuns slöseri med skattepengar.

Men varför drar ni paralleller till Somalia Bandy?

– Alltså, jag vill inte prata mer om det, säger Bernt Ekström och avslutar samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista