Landstingsskylt
Foto: Anna Lindgren.
Arrestdöden

Svårt skadad i arresten - landstinget vill att ansvaret utreds

2:29 min

Kvinnan kom först berusad till sjukhuset. Där uppträdde hon stökigt, blev omhändertagen av polis och fördes till arresten i Borlänge. På något sätt fick hon skador i huvudet där, och avled senare på lasarettet i Falun. Nu vill landstinget att en extern myndighet granskar kvinnans död.

Det var i december som kvinnan kom till lasarettet efter att själv ha kallat på ambulans. Hon lades in för observation men upplevdes som stökig. Så småningom tillkallade sjukhuset polisen som gjorde ett omhändertagande och förde henne till arresten i Borlänge.

Enligt landstinget uppvisade kvinnan inga tecken på skador när hon lämnade lasarettet. Men i arresten skadades kvinnan. Hon slog i huvudet och fördes tillbaka till lasarettet. Hon var då medvetslös och hade också tecken på hjärnblödning och hjärninfarkt. Senare avled hon. 

Nu gör landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan. Landstinget vill att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gör en bedömning av händelseförloppet som ledde fram till kvinnans död.

– Det har ju gjorts en rättsmedicinsk obduktion, och den har inte kunnat fastställa när och hur hennes skador har uppkommit. Det gör att jag tycker att det är befogat att även Inspektionen för vård och omsorg tittar på det här, säger Pehr Guldbrand, chefsläkare i landstinget Dalarna.

I Dalarna finns en arbetsgrupp med personer från sjukvården, socialtjänsten och polisen som ska förbättra tillnyktringsverksamheten.

– Det är ju svårigheter med patienter som är berusade och kanske stökiga för andra patienter. Då har vi inom vården inga tvångsmöjligheter att tillgripa. Och för polisens del så saknar de den medicinska kunskapen att bedöma de här förloppen på medvetandepåverkade patienter, så det behövs en samlad kompetens. Hur den ska se ut är inte riktigt klarlagt, säger Pehr Guldbrand.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista