En ung flicka
1 av 2
Foto: TT.
Cecilia Grefve. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
2 av 2
Cecilia Grefve. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Nu ska barn- och ungdomsvården förbättras

1:54 min

Det är svårt att få den sociala barn- och ungdomsvården att fungera i många av Sveriges kommuner. Därför är Cecilia Grefve, som är statens samordnare för just det vårdområdet, nu ute på en turné för att förbättra det här. Det här måste bli hållbart, säger Grefve.

Trots att lagar och regler har skärpts så fungerar den sociala barn- och ungdomsvården inte tillräckligt bra i många av Sveriges kommuner.

Och därför är alltså statens samordnare Cecilia Grefve nu ute på en turné i landet för att förbättra det här. 

– Det ska bli ett förbättringsarbete och att alla kommuner upprättar en plan för sitt arbete, säger Cecilia Grefve, när vi träffar henne i Hedemora.

Hedemoras socialchef Anders Jacobsson, säger att man inte har en plan men ett mål.

– Det finns naturligtvis ett mål för verksamheten men ingen långsiktig plan som Cecilia pratar om, säger han.

– Och det blir en uppföljning, och det ska bli spännande att se hur Cecilia och hennes medarbetare utvärderar dagens träff, fortsätter Jacobsson.

Och det är viktigt att just den här vården fungerar.

– Det här måste bli hållbart, för det är ju ingen av oss som inte vill ha ett väl fungerande skyddsnät för unga, säger Cecilia Grefve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista