Skidbacke i Lindvallen, Sälen.
Det kan räcka med ett fall i skidbacken ... Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Kommuner och turistnäringen behöver anpassa sig till varmare klimat

2:16 min

Skyfall som leder till översvämningar och snöfattiga vintrar. Redan nu måste länets kommuner och skidarrangörer fundera över hur man ska förhålla sig till förändringarna som kommer med ett varmare klimat.

Gustav Wallheden är klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna och jobbar med dessa frågor.

Är du orolig?

– Orolig är jag väl så tillvida att det kommer hända saker som vi kanske inte riktigt är vana vid. Vi kommer att få värmeböljor och skyfall som vi kanske inte hade väntat oss för 15 år sedan, säger han.

Vilka är de största utmaningar som du ser det?

– Den största utmaningen blir för kommunerna att förbereda sig på att ta hand om stora mängder vatten på kort tid, vid exempelvis skyfall. Eller för vintersportare när det blir varmare vintrar och det kanske inte kommer så mycket snö eller inget alls. Det finns stora utmaningar men de går att lösa, säger Gustav Wallheden.

Just nu pågår Vasaloppsveckan och skidarrangörer kommer framöver att behöva anpassa sig.

– Man kommer kunna hålla det stången ett tag till med hjälp av konstsnö. Men sen kommer snön att bli annorlunda också, det blir mer kramsnö som är svårare att åka på. Man får svänga om och utnyttja höst och vår med till exempel cykelturism, och det har de redan börjat med i viss mån.

Många anser att det här med klimatförändringar är en myt.

Hur tillförlitliga är forskningsrapporterna ni bygger era prognoser på?

– Det är inte jag man att säga hur tillförlitliga de är. Men jag skulle nog vilja säga att om man tittar på de senaste 20 åren så kan vi se att vi fått ett varmare klimat i Sverige. Det regnar mer och vi har fått kortare vintrar och det stämmer överens med vad de här rapporterna säger ska ske framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista