Ahmad Jawed Deyant och Masirahmad Nazami bor på Vikagårdens asylboende.
Ahmad Jawed Deyant och Masirahmad Nazami bor på Vikagårdens asylboende. De tycker att tålamod är viktigt i asylprocessen. Foto: Therésa Persson

Många asylsökande får vänta till 2017 på besked

1:50 min

Det är en lång väntan på besked för de asylsökande i länet. På grund av den höga arbetsbelastningen hos Migrationsverket i Hedemora går flera månader innan asylsökande får komma till sin asylintervju.

De långa väntetiderna gör samtidigt att det skapas nya arbetstillfällen. Enligt Ewa Johansson, enhetschef vid Migrationsverket i Hedemora, handlar det bland annat om att skapa praktikplatser för de asylsökande.

– Vad vi tittar på just nu för att de här människorna ska få en rimlig tillvaro under deras väntan är att hitta aktiviteter i kommunerna och i boendena. De läser läser bland annat svenska via studieförbunden och vi försöker också fördela praktikplatser, säger Ewa Johansson och fortsätter.

– Vi har i dag 300 praktikplatser att fördela men det räcker inte så långt, så vi utökar verksamheten för det och det anställer mer personal i och med det också.

Migrationsverket i Hedemora har just nu cirka 8 000 asylsökande inskrivna, varav 1 500 är ensamkommande barn. Över 160 000 asylsökande sökte sig till Sverige vid årsskiftet.

Masirahmad Nazami, från Afghanistan är en av dem och bor på Vikagårdens asylboende där han tålmodigt väntar på besked om när han ska få komma på sin asylintervju.

– Jag är så tacksam till alla människor här i Dalarna som hjälpt oss och för att vi nu kan leva i fred. Visst är det jobbigt att vänta, men det enda vi kan göra är att vara tålmodiga, säger Masirahmad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista