en man keps
1 av 2
Mats Jansson på Autism- och Aspergerförbundet Foto: Privat
En ung tjej med kort rött hår
2 av 2
Malin Stål som har aspberger går sista året på gymnaiset Foto: Eva Larsen, Sveriges Radio

Svårt för personer med autism att få jobb i Dalarna

2:52 min

I Sverige är det ovanligt att stora IT- och telecomföretag anställer personer med autism. I USA är det vanligare, det menar Autism- och Aspergerförbundet.

– Vi har inte stora dataföretag som har sagt att de vill anställa personer med autism på samma sätt som i USA, säger Mats Jansson, på Autism- och Aspergerförbundet.

Rädslan eller okunskapen tycks vara större här, för att ge människor jobb, som kan ha svårt att förstå hur andra människor tänker och känner.

Malin Stål i Falun, har aspberger, en form av autism och hon tycker att det är trist att det är sämre i Sverige:

– Det gör att vissa personer inte kan ta sig framåt i livet. De går på bidrag och får inte det jobb de vill ha. De har inte samma möjligheter som andra att lyckas, säger hon.

Du har en diagnos som heter aspergers. Hur påverkar det dig bland kompisar?

- Det gör det väldigt svårt att få kompisar faktiskt. Man kan uppfattas som känslokall, eftersom man ser till att rätt ska vara rätt och man säger vad man tänker och tycker utan att ta hänsyn till hur det påverkar dem man pratar med.

Vad är du bra på?

– Jag kan vara bra på lite vad som helst. Personer med asperger- och autismdiagnoser har en tendens att skaffa sig ett specialintresse, som gör att man fokuserar helhjärtat eller egentligen helhjärnat på en specifik grej åt gången och kan bli väldigt bra på det.

I USA är det alltså vanligare att personer med autism får jobb på stora dataföretag, för arbetsgivaren ser inte diagnosen som ett lika stort hinder, säger Mats Jansson:

– Jag tror att det här beror på att människor med autism ofta är noggranna, tycker om detaljer och ganska lätt upptäcker fel, och det här är sådant som är väldigt bra när man arbetar med datorer och IT.

Vad tror du måste till för att det ska bli en större förändring i Sverige?

– Jag tror att vi, som i USA, måste prata mer om vad som kan vara bra med autism och vad man kan tillföra på en arbetsplats, både när det gäller datorer men även på andra områden, säger Mats Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista