Foto: Linda Zinderland
Foto: Linda Zinderland

Inte första gången Jan Fahlén kritiseras för vänskapskorruption

Projektledaren för Falu Energi och Vattens projekt med klimatsmarta datahallar – Jan Fahlén – kritiserades för vänskapskorruption redan år 2010. 

2010 arbetade Jan Fahlén på Trafikverket och anlitade den ifrågasatte affärsmannen Börge Granli utan att aktivt leta efter andra kandidater.

Falu Energi och Vatten har kritiserats för vänskapskorruption. Detta sedan företagets projektledare för de planerade datahallarna i Falun, Jan Fahlén, tagit in affärsmannen Börge Granli som samarbetspartner i projektet.

Nu visar det sig att Trafikverkets revisorer 2010 kritiserade Jan Fahlén för exakt samma sak när han var chef för Trafikverkets IT-avdelning. Då tog han in Börge Granli som produktionschef på verkets IT-avdelning, utan att aktivt söka efter andra kandidater.

Dessutom gjorde Trafikverkets IT-avdelning inköp från ett företag som Börge Granli var aktieägare i, utan att genomföra en upphandling med andra företag. Även det kritiserades av revisorerna som ansåg att bristerna var så stora att det behövdes utbildning i etikfrågor på IT-avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista