Paulina Johansson tittar in i kameran och ler. Hon har på sig en svart tröja och har ett par svarta hörselskydd på huvudet. Hon har långt brunt hår i en tofs. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Paulina Johansson är ombud för det kvinnliga nätverket Näta i Dalarna. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Näta stärker kvinnor i byggbranschen

2:06 min

En på hundra är kvinna i byggbranschen. Och för att stärka och behålla de få kvinnor som finns i byggbranschen så finns det kvinnliga nätverket Näta i facket Byggnads.

Paulina Johansson är ombud i Dalaregionen för nätverket Näta. Hon är själv rörmokare och har stött på en hel del motstånd under sin karriär.

– Jag mötte motstånd från hela skolan, förutom mina ämneslärare och arbetsgivare trodde inte att jag kunde göra mitt jobb för att jag var tjej.

Paulina Johansson är långt ifrån ensam om sina upplevelser i sitt yrke. Många kvinnor i mansdominerade yrken stöter dagligen på problem på grund av sitt kön. Näta försöker stärka kvinnornas roll i byggbranschen.

– Vi har skrivit motioner om att det ska vara lättare att vara kvinna på byggarbetsplatser, det ska finnas tillgång till enskilda toaletter och omklädningsrum.

Det är inte bara arbetsgivare och kollegor som reagerar på att hon är kvinna.

– Senast i förrgår hade jag en kund som trodde att jag inte kunde göra mitt jobb så han ringde in snickare som fick göra delar av mitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista