Lina Korsgren trea i Vasaloppet 2016.
Lina Korsgren från Falun blev trea i Vasaloppet 2016. Foto: Stefan Ubbesen

Faluåkaren Lina Korsgren trea i Vasaloppet

0:59 min

Lina Korsgren från Falun gjorde sitt bästa Vasalopp i karriären och blev trea efter vinnaren österrikiskan Katerina Smutna och tvåan Britta Johansson Norgren. 

– Ja, jag är fantastiskt nöjd. Det är fantastiskt att uppnå ett mål som man arbetat emot, säger Lina Korsgren till P4 Dalarna.

Bland herrarna segrade John Kristian Dahl, som vann klungspurten och tog för andra gången hem segern i Vasaloppet. Dahl vann före landsmännen Stian Hoelgaard och Anders Malmen Høst.

Bäste svensk blev Markus Ottosson på sjätte plats. Bäste dalaåkare blev Jens Eriksson, Dala-Floda, på plats 31.

– Det är drömmen att klara det en gång och att jag klarade det igen, sade en rörd Dahl till SVT.

– Jag klarade att hålla fokus, det är femtio man med i spurten och små marginaler. Jag låg i front sista fem kilometerna för att vara säker på att få ett bra spår.

Britta Johansson Norgren ledde länge damtävlingen, som mest med nästan en minut, men fick i slutskedet ge sig för österrikiskan Katerina Smutna. Britta Johansson Norgren var slagen med två sekunder. 

– Fantastiskt kul. Seger i Vasaloppet betyder mer än i andra lopp, sade en utpumpad Smutna.

Johansson Norgren var tvåa för tredje året i rad. Hon var kritisk över att herråkarna inte lämnade spår för damernas spurt som det var sagt innan. När Johansson Norgren lade sig bakom Smutna kom herråkare emellan henne och Smutna.

– Tråkigt att det avgörs så här när de sagt att vi skulle få egna spår. Hade jag vetat att det skulle bli så här så hade jag gjort ett annat val, sade Johansson Norgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista