Elitåkaren Helene Söderlund, IFK Mora, hade ett dramatiskt Vasalopp.
Elitåkaren Helene Söderlund, IFK Mora, hade ett dramatiskt Vasalopp. Foto: Johan Thorén

Helene Söderlunds skräckvasalopp - bröt efter astmaanfall

3:36 min

Helen Söderlund från IFK Mora stod på startlinjen för att göra ett topplopp i gårdagens Vasalopp. Men resan från Sälen till Mora blev en helt annan upplevelse, en skräckresa.

Elitåkaren Helene Söderlund, IFK Mora, hade ett dramatiskt Vasalopp. Det började med att hon tappade ryggväskan med vätska i starten och när hon försökte ta upp den stod hon plötsligt med näsan mot 15 000 framrusande vasalöpare.

Incidenten kablades ut i SVT:s direktsändning.

Helene fick snabbt överge tanken på att plocka upp väskan och istället ge sig i väg. Men det blev ingen rolig resa för Helena, som efter ett astmaanfall fick bryta loppet.

- Det var nästan en nära-döden-upplevelse, berättar Helene.

Moraåkaren fick hjälp av medtävlare, som avbröt sitt lopp för att se till att hon kom under läkarvård.

- Jag är oerhört tacksam mot dom som offrade sitt eget lopp för min skull, säger hon.

Helene Söderlund är skidorienteraren - VM-guld som bäst - som sedan fyra år siktar på en plats i världseliten på längdskidor.

Hon har kombinerat elitsatsningen med studier på Högskolan i Falun. Förra året tog hon kandidatexamen som idrottstränare med hälsoinriktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista