Britta Johansson Norgren under Vasaloppet 2016.
Britta Johansson Norgren i gul väst under Vasaloppet 2016. Foto: ULF PALM / TT.

Elitidrottare efter spurtskandalen: Diska alla som inte följer reglerna

Lisa Ström: "Manliga motionärer anses viktigare än den allra främsta eliten"
3:36 min

Igår kunde det ha blivit en svensk seger i Vasaloppet på damsidan. Men förhandsfavoriten Britta Johansson Norgren blev bortträngd av de manliga åkarna på upploppet. Damerna måste få starta före, eller så ska man diska alla som inte följer reglerna, säger före detta elitidrottaren Lisa Ström från Falun.

Lisa Ström från Falun är alltså före detta elitidrottare och som är engagerad i jämställdhetsfrågor inom sporten.

– Jag blev arg, besviken, uppgiven och ledsen. Det känns som att det är ett sådant återkommande mönster, att manliga motionärer anses som viktigare än den allra främsta eliten inom idrotten, och tar plats på deras bekostnad, säger hon.

Ulricehamnsåkaren Rasmus Ax diskades efter loppet, efter att han - en kilometer från Mora - bytte spår och störde både guld- och silvermedaljören på damsidan. 

– Det är jättebra, men jag tycker att man skulle diska alla som inte flyttade sig ur spåren. Det man måste göra är att antingen måste damerna få starta före, eller så måste man vara stenhård med att diska de som inte följer reglerna och diska dem, säger Lisa Ström.

– De här männen som kommer på 97:e plats värderar ju sin 97:e placering högre än damernas vinst, tjejers prestationer undervärderas ju liksom.

Sagt på vår Facebooksida om spurtskandalen:

Tala om före loppet att man blir diskvalificerad om man inte håller rätt spår och dessutom flyttas man bak två startled till nästa år. Allt finns ju på film så det behöver aldrig bli några diskussioner och det gäller ju bara en liten stund när de bästa damerna går i mål. Det handlar om för mycket ära och för mycket pengar för att man ska låta hormonstinna hannar som slåss om 50:e plats förstöra för de som slåss om segern!

Kanske märka ut det bättre? Lägga till ett par extra spår reserverade för damer? Känns lite väl optimistiskt att tro att någon som just åkt 9 mil och är trött i kroppen och huvudet plötsligt och smidigt ska kunna byta spår när de nästan är i mål för att släppa fram kvinnliga skidåkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".