Svante Parsjö Tegnér (L) Falun
Svante Parsjö Tegnér (L) i Falun. Foto: Robert Österlind

Falu Energis förre vd struntade i att göra en upphandling

4:51 min

Den förre vd:n för det kommunägda bolaget Falu Energi & Vatten, Bengt Gustafsson, ingick ett muntligt avtal om att, på konsultbasis, ta in Jan Fahlén som projektledare för datahallsprojektet. Det avslöjar nu Svante Parsjö Tegnér, gruppledare för Liberalerna i Falu kommunfullmäktige.

Enligt Parsjö Tegnér så har Jan Fahlén fakturerat Falu Energi & Vatten totalt tre miljoner kronor exklusive moms för att jobba på 80 procent av en heltid som projektledare.

- Det är jätteallvarligt, det är ett lagbrott. Man får inte direktupphandla sådana här tjänster om de överstiger ett värde av 535.000 kronor, säger han.

Det finns inget skriftligt avtal mellan Falu Energi & Vatten och Jan Fahlén. Utan bolagets förre vd, Bengt Gustafsson, gjorde upp avtalet muntligen med Fahlén. Det skedde utan att någon annan fick chansen att, genom en upphandling, söka uppdraget som projektledare.

- Sådana här tjänster ska upphandlas ordentligt och det är ju av flera skäl som det är oerhört viktigt. Den som blir konkurrensutsatt saltar ju inte räkningen.

- Men vet man att det är en kompis, en bekant, som man anlitar och inte orkar göra en riktig upphandling, då blir det lätt en lite dyrare tjänst. Priserna kanske pressas när man vet att det är fler som lägger anbud på det här, menar Svante Parsjö Tegnér.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista