Bilden visar Basel Hanna från Syrien.
1 av 3
Basel Hanna jobbade som engelsklärare i Syrien och hoppas kunna fortsätta med det även i Sverige. I väntan på asylbesked ägnar han sig åt att lära sig svenska. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg
Bilden visar Shafiqa Husaini och Ylva Haag.
2 av 3
Shafiqa Husaini från Afghanistan lär sig svenska av Ylva Haag i Grangärde. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg
BIlden visar en svensklektion för nyanlända i Grangärde.
3 av 3
I sockenstugan i Grangärde lär sig nya invånare svenska, med hjälp av frivilliga lärare. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Basel från Syrien talar svenska efter fyra månader i Sverige

3:14 min

Varje måndag är det språkträffar i Grangärde sockenstuga. Hit kommer asylsökande för att lära sig svenska av ortsborna – och för en del går det fort.

Studieförbunden i Sverige har fått extra pengar från regeringen för att hålla kurser för nyanlända som vill lära sig svenska. På måndagsförmiddagarna hålls språkträffar i sockenstugan i Grangärde

– Vi hade över 80 personer när vi startade i år, men det har blivit lite färre. Nu har vi sju eller åtta grupper, säger Ylva Haag, studieförbundet Sensus.

Språkträffarna är till för asylsökande men också för personer som fått uppehållstillstånd men som ännu inte fått flytta från asylboendet.

En av deltagarna är Shafiqa Husaini, som har övat på att lära sig svenska sedan hon kom till Sverige från Afghanistan för 1,5 år sedan. För två veckor sedan fick hon uppehållstillstånd.

– Det var jobbigt att vänta, men nu är jag jätteglad. Jag kan stanna i Sverige, jag kan börja i skolan, jag kan jobba i Sverige, säger Shafiqa Husaini, som vill bli sjuksköterska.

Basel Hanna är också en flitig deltagare på språkträffarna i Grangärde. Han var engelsklärare i Syrien innan kan kom till Sverige för fyra månader sedan, och han lägger mycket tid på att lära sig svenska.

– Jag lär mig själv svenska, för jag kan inte gå i skolan eftersom vi fortfarande bor i asylboende, säger han.

Basel Hanna säger att han måste lära sig språket oavsett om han får stanna i Sverige eller inte.

– Ja, det är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista