Bild från pjäsen "I skuggan av Falubränderna"
I skuggan av Falubränderna. Foto: Hossein Salmanzadeh

Högt betyg till pjäsen I skuggan av Falubränderna

3:43 min

I lördags var det urpremiär för Dalateaterns föreställning I skuggan av Falubränderna. Pjäsen handlar om några dramatiska år i mitten av 1970-talet när flera barn och unga misstänktes ligga bakom flera bränder i Falun. Caroline Edman, vår teaterrecensent ger högt betyg till den nya pjäsen. 

Under några dramatiska år i mitten av 1970-talet brann det på flera olika platser i Falun. Flera barn och unga misstänktes av polisen ligga bakom bränderna. Åtta av dem dömdes senare, utan någon teknisk bevisning och enbart på deras erkännanden.

Men i efterhand har allt fler ifrågasatt polisens metoder när ungdomarna förhördes. I SVT-dokumentären "Varför erkände dom?" som kom för några år sen, tog en annan man på sig ansvaret för dåden.

– Övergrepp på ungdomar, så beskriver P4 Dalarnas teaterrecensent Caroline Edman temat i pjäsen. 

I föreställningen samarbetar Dalateatern med Lugnetgymnasiets teater- och dansprogram. 28 personer på scenen, vilket är bra tycker Edman. Musiken är nyskriven av Anders Nygårds. 

Hur bra är pjäsen?  

– Första akten berör jättestarkt, sen blir det lite repetition i andra akten. Man skulle kortat lite, det skulle föreställningen tjänat på. Men den får fyra teatermasker i betyg av fem möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista