Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Lena Willemark hyllar älvdalsmålet med nya skivan

2:10 min

Lena Willemark från Älvdalen vann en Grammis nyligen i kategorin Årets folkmusik för skivan Trees of light. Nu är hon aktuell med en ny skiva där hon sjunger på älvdalsmål och på fredag spelar hon på hemmaplan i Älvdalen. 

Det nya albumet Blåferdi, den blå färden, på älvdalsmål, kom till som en beställning från Sveriges Radio P2. 2014 uruppfördes den och nu släpps den som skiva.

Som ett avstamp till skivan läste Lena boken Den skakade kvinnan som hade några rader som fastnade hos henne.

– Där står det att vi alla människor har en historieberättare inom oss men vi har en massa okänt runt oss också, som ett stort hav. Och det där tycker jag var fantastiskt. Det är folkmusik för mig, att det finns någonting starkt som kan möta människor, en vetskap om att höra samman, förmedla en historia och skapa nytt. 

Texterna är skrivna av Lena Willemark själv och uteslutande på älvdalsmål. 

– Jag tycker att det är så otroligt vackert, poetiskt, starkt språk som är fantastiskt att sjunga på. Det som är konstigt är ju att om någon sjunger på engelska, tyska eller franska så är det aldrig någon som frågar varför man skriver på det språket, tänk om inte någon förstår alla ord. Heja Älvdalen! 

Har du någon favoritstrof från skivan?

– Kanske den allra första strofen som är I det blå vattnet började min resa. 

På fredag spelar Lena Willemark en releasekonsert på biografen i Älvdalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista