En karta över Dalarna och några flyktingar.
Foto: Montage och grafik: P4 Dalarna.

Ny lag ska ge jämnare fördelning av nyanlända med uppehållstillstånd

2:35 min

Enligt en ny lag ska nyanlända personer fördelas mer rättvist mellan länets kommuner. I Dalarna undantas två kommuner helt från ansvar medan andra får betydligt fler.

Totalt i Dalarna handlar det om drygt 600 personer som länets kommuner tillsammans ska hjälpa från asylboenden och vidare till en mer normal vardag. Det handlar bland annat om att ordna bostad.

Falu kommun tilldelas under det här året 167 personer som beviljats uppehållstillstånd.

– Jag tror att det är helt nödvändigt att titta på en jämnare fördelning. Vi i Falun kan ta emot fler och det ska vi göra, säger Susanna Norberg (S) som är kommunalråd i Falun.

Och just att hitta bostad blir den största utmaningen för Falun, menar Susanne Norberg.

– Det vi har haft problem med är bostäder. Vi får hjälpas åt här, vi har vårat kommunala bostadsbolag, vi har kontakter med privata aktörer och det finns också privatpersoner som kan öppna upp sina hem och hyra ut, säger hon.

Det är länsstyrelsen i Dalarna som bestämmer hur många personer respektive kommun tilldelas. De tar då hänsyn till hur förutsättningarna på arbetsmarknaden ser ut, hur stor befolkning kommunen har och även hur många nyanlända som redan finns i kommunen.

– Då tar man inte bara hänsyn till de här anvisningsplatserna för nyanlända, utan även den totala andelen asylsökande som bor i kommunen och mottagande av ensamkommande flyktingbarn, säger Johanna Modigh, som arbetar vid länsstyrelsen Dalarnas funktion för mänskliga rättigheter och folkhälsa.

Två kommuner som sticker ut i den här fördelningen är Hedemora och Avesta. De kommer i år inte att tilldelas några personer alls för vidare bosättning. Dessa kommuner anses helt enkelt redan ha tagit ett så stort ansvar när det kommer till flyktingmottagandet.

– Jag tycker det är jättebra. Det behövs och vi har efterfrågat det länge, säger Ulf Hansson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Hedemora.

Men är tvång rätt väg att gå?

– Ja, jag tror faktiskt det. Det har ju inte fungerat innan.

Kom det snabbt nog?

– Ja, det hade väl kunnat komma tidigare. Men jag tycker ändå att regeringen har uppfattat signalerna och att de varit rätt så snabba. Det här är ju en överenskommelse mellan sex partier, så det känns ju stabilt.

Den enskilda som har fått uppehållstillstånd är dock inte tvingad att flytta till en viss kommun utan får själv välja bostadsort.

– Ja, den största delen av personer som kommunplaceras är självbosättare eller egenbosättare, säger Johanna Modigh vid länsstyrelsen Dalarna.

– Men den nyanlända kan alltså välja att ta hjälp att få en bosättning. Och man kan tacka nej till det, men då får man hitta boende på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista