En person på väg in på Arbetsförmedlingen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Avesta har landets näst högsta arbetslöshet bland utrikesfödda

0:58 min

Bland de personer som är födda i Sverige har arbetslösheten sjunkit det senaste året. Men för de som är utrikesfödda har den ökat. I Avesta kommun är arbetslösheten i den här gruppen just nu näst högst i hela landet.

– Avesta hör till en av de kommuner som tar emot absolut flest personer från andra länder. Det är naturligtvis så att när det kommer väldigt många människor på kort tid så ökar arbetslösheten, säger Mattias Olofsson som är arbetsförmedlingschef i södra Dalarna.

Arbetslösheten bland utrikesfödda i Sverige var under februari 21,5 procent i genomsnitt. Dalarna ligger högre än så, här var 32,2 procent av de utrikesfödda arbetslösa under förra månaden.

Men Avesta sticker ut. Här har man landets näst högsta arbetslöshet bland utrikesfödda - hela 57,8 procent.

– Det är en stor utmaning för oss på Arbetsförmedlingen, för kommunen och egentligen för hela samhället, säger Mattias Olofsson.

Vad är utmaningen, som du ser det?

– Det är flera utmaningar. Det handlar dels om språkkunskaper men också att få arbetsgivare att se de kunskaper som finns hos de här människorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista