Papperstidningar från Dalarnas Tidningar.
Papperstidningar från Dalarnas Tidningar. Robottexterna har publicerats på dt.se.

14 journalister försvinner från tidningarna i Dalarna

2:13 min

Dalarnas Tidningar förlorar tretton redaktionella tjänster och Dala-Demokraten en när MittMediakoncernen gör en jätteneddragning om 130 tjänster totalt. 

– Det är ett tungt besked och många av medlemmarna här på redaktionen är bekymrade och oroliga, säger Ragna Fahlander, sektionsordförande för Journalistförbundet på Dalarnas Tidningar.

Det var på en styrelsemöte på onsdagen som MittMedias styrelse beslutade om sparpaketet vilket innebär att koncernen ska minska kostnaderna med 133 miljoner kronor fram till 2018. 

– Anledningen till att vi gör det här är att vi följer våra intäkter, allt för att trygga utgivningen, säger Carl-Johan Bergman, chefredaktör på DT.

För Dalarnas del innebär det totalt 14 tjänster. På Dalarnas Tidningar försvinner 13 och på Dala-Demokraten 1. Hur journalistiken påverkas kan Carl-Johan Bergman inte svara på i dagsläget.

– Det är svårt att säga, men jag vill hävda att med våra 65 tjänster, där vi är störst i Dalarna, så kommer vi fortsätta bevaka Dalarna starkt.

Sektionsordförande Ragna Fahlander tror däremot att neddragningarna kommer att få konsekvenser, även om Dalarnas Tidningar fortfarande kommer att ha relativt många journalister. 

– Naturligtvis påverkas den lokala bevakningen, vi kommer inte att kunna göra lika mycket.

MittMedia presenterade nyligen sitt bokslut för 2015,  som innehöll en vinst på 137 miljoner kronor och en nioprocentig vinstmarginal. 

Totalt ingår 28 tidningar i MittMedia och hårdast drabbas Nerikes Allehanda, som förlorar 18 tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista