Cecilia Hertz, rymddesigner
Cecilia Hertz är Sveriges enda rymddesigner

Smart rymdraketsinredning kan hjälpa trångbodda jordbor

2:10 min

Vilket frö växer bäst på minst yta, hur tvättar man kläder utan vatten och hur kan det bli så trivsamt som möjligt på en minimal yta? Sådant måste rymddesignern Cecilia Hertz ha koll på. Nu föreläser hon på Högskolan Dalarna om hur de här koncepten kan användas även på jorden. 

I en rymdraket är det trångt. Nästa stora rymdexpedition ska ta astronauterna till Mars, en resa som tar sex månader enkel resa. På liten yta måste det även vara trevligt att bo.

Sveriges enda rymddesigner Cecilia Hertz jobbar bland annat med att ta fram interiörerna i rymdfarkoster. 

– Det finns två olika tankar, antingen ska man jobba med en interiör som spegla hur vi har det här på jorden, eller ett helt nytt koncept som gör att man inte påminns om hemma för det kan ju förknippas med hemlängtan, säger hon. 

När vi bor allt trängre i städerna blir kunskapen om det extrema levnadsförhållanden i rymden någonting som går att kopiera även på jorden. 

– Då blir det väldigt spännande att ta koncept, material och teknologi från rymden som redan har utvecklats, och ta in dom in i stadsutvecklingen, säger Cecilia Hertz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista