Abeba Aregawi och Karin Torneklint
Abeba Aregawi och Karin Torneklint. Foto: TT Nyhetsbyrån

Karin Torneklint om Aregawi: Beklagligt att vi inte lyckades

2:01 min

Abeba Aregawi uppgavs först inte vilja samarbeta, vare sig med det svenska friidrottsförbundet eller med det internationella (IAAF), när det blivit känt att hon fällts i ett dopningsprov. Det berättar förbundskapten Karin Torneklint från Falun.

Den 19 februari åkte Karin Torneklint, förbundskapten för Svenska Friidrottsförbundet, och representanter för Abeba Aregawis klubb Hammarby till Amsterdam för att träffa Aregawi tillsammans med representant för Global Sports (Aregawis agentbyrå).

– Hon var otroligt nedstämd och ledsen på det mötet. Det viktigaste på det mötet var att vi även förklarade att vi allihopa tyckte att hon skulle samarbeta med IAAF, vi sa att det var hennes enda alternativ. Hon valde då att säga att hon inte hade någon aning och att hon inte hade något att berätta, säger Karin Torneklint. 

– Vi sa att du har fortfarande har chansen att ändra dig. För det är otroligt viktigt att hon samarbetar, för det är dopningen som förstör idrotten. Då är det viktigt att inte bara de aktiva blir avstängda, utan även de runt omkring som jobbar med dopningen. Det är bra att hon nu börjat samarbeta, så vi får se vad hon kan berätta och vad det leder till, säger Torneklint.

Stefan Olsson om mötet i Amsterdam:

– Ambitionen var redan där att skapa samarbete med Abeba, det är beklagligt att vi inte lyckades med det. Hon var ganska tydlig med det att hon där och då inte heller hade ambitionen att samarbeta med IAAF. Men det känns bra att hon börjat samarbeta nu, säger Olsson.

Dessutom bekräftades det att Abeba Aregawi av det svenska förbundet kommer att stängas av dubbelt på det straff som IAAF utdelar. IAAF:s straff väntas bli fyra år. Det innebär med största sannolikhet att Aregawi inte kommer att kunna tävla för Sverige på åtta år. 

Aregawi fick frågan om att personligen delta på presskonferensen men tackade nej.

– Hon är väldigt ledsen och nedbruten så jag tror inte att hon hade orkat med det, säger Karin Torneklint, som till Radiosporten pratar om vad som hade kunnat göras annorlunda:

– Vi måste fundera på att vissa miljöer i världen kanske inte är de bästa att befinna sig i. Alla våra aktiva bor runt om i världen. Man måste också kunna lita på personen. Men får alla rätt information och vet hur systemet och regelverket fungerar, då har vi gjort vår bit.

Förbundskaptenen talar även om att hon aldrig haft någon misstanke om att Aregawi skulle ha fått i sig förbjudna preparat. 

– Då får vi fundera på om vi gjort tillräckligt runt Abeba. Har hon förstått allt till hundra procent? Så uppfattade jag det, att hon hade förstått det. Att hon var väldigt noga med vad hon proppade i sig, ställde relevanta frågor om vad som hon kunde ta. Jag kände att vi hade kontroll, men uppenbarligen inte.

På presskonferensen bekräftades det även av Sverker Nilsson, ordförande i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, att Aregawi fått i sig meldonium i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista