Nadia Murad
Nadia Murad. Foto: Johan Thorén.

Nadia hölls fången av IS - berättar om övergreppen och tortyren

4:48 min

Människorättsaktivisten Nadia Murad lyckades fly från terrororganisationen IS, där hon var tillfångatagen och blev sexuellt utnyttjad. Nu reser hon världen runt och berättar sin historia. Igår torsdag besökte hon Borlänge. 

Nadia Murad har blivit inbjuden till Sverige av utrikesminister Margot Wallström, och i dag besökte hon Borlänge och föreläste för ungdomar på Soltorgsgymnasiet. Vår reporter Johan Thorén fick också möjlighet att intervjua henne:

Vad var det som hände när du blev tillfångatagen?

– Det som hände var att Daesh, eller IS, attackerade oss och anföll oss jezidier. De dödade våra män, tillfångatog våra kvinnor och barn, och det var inte bara jag utan många, säger Nadia Murad via tolk.

Hon berättar att barnen sattes i träningsläger för att bli en ny generation av IS, medan hon och andra kvinnor hölls som sexslavar. Under sin fångenskap blev Nadia Murad utnyttjad och förnedrad på många sätt.

–  När de tillfångatog oss började de mer eller mindre direkt med våldtäkter, övergrepp och tortyr. Så var det timme efter timme, och de kunde komma när som helst och förgripa sig på oss. De sålde oss vidare och gav oss som present till varandra, berättar Nadia Murad.

– Jag har inte klart för mig exakt hur många månader vi var i fångenskap. Vi försökte fly, men det var nästan omöjligt. Från min släkt är det bara jag som har överlevt. Det blev 3400 som föll offer, och fortfarande går IS fria.

Vad vill du säga i dag, när du träffar människor i Borlänge?

– Jag vädjar framför allt till ungdomar att inte falla för IS propaganda – de ska veta vilka fasansfulla saker de gör, säger Nadia Murad.

– Vidare är vi i stort behov av hjälp. Vi har tusentals i flyktingläger där de är i behov av i princip allting. Tusentals kvinnor och barn är fortfarande fångar och vi behöver hjälp att få dem frigivna.

Ser du en möjlighet att påverka utvecklingen?

– Om inte något kan göras för att stoppa IS, efter alla brott som har begåtts, har jag väldigt svårt att tänka mig framtiden, säger Nadia Murad.

Observera att vi för att korta ljudfilen har klippt ned/kortat översättningarna med tolken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista