Politiker för Liberalerna i Falu fullmäktige.
1 av 3
Åsa Nilser (L). Foto: Robert Österlind
Kommunals vice ordförande i Falun.
2 av 3
Ann Chrona, Kommunal. Foto: Robert Österlind
Kommundirektör i Falun.
3 av 3
Dan Nygren, kommundirektör. Foto: Robert Österlind

Visselblåsarfunktionen fungerar inte bra menar politiker i Falun

Åsa Nilser (L): "Man kan ju se vem som har anmält"
1:08 min

Falu kommun permanentar och utvidgar nu sin så kallade visselblåsarfunktion, dit anställda kan anmäla missförhållanden. Men politikern Åsa Nilser (L) larmar samtidigt om att anmälarnas anonymitet inte garanteras.

- Den möjlighet som finns i dag att anmäla är ju bara genom kommunens intranät. Och där är det svårt att vara anonym, därför att man kan ju se vem som har anmält, säger Åsa Nilser.

Efter Peab-skandalen i Falun 2011 motionerade hon om att införa en mottagarfunktion, eller visselblåsarfunktion som det kallas, för att anställda både i kommunen och dess bolag skulle våga göra anmälningar utan att riskera repressalier.

Då skapades en sådan funktion hos kommunens revisorer. Men Åsa Nilser vill nu att den funktionen flyttas ut till exempelvis en advokatbyrå utanför kommunens väggar.

- När man tillsätter en intern utredning så har man fortfarande en anknytning inom organisationen, man känner varandra. Då är det inte säkert att människor känner sig säkra på att informationen inte förs vidare, anser Åsa Nilser.

Ann Chrona, vice ordförande för Kommunal i Falun med 2.700 medlemmar, säger att möjligheten att få vara anonym är viktig.

- Absolut, det är jätteviktigt, det är väl a och o, menar hon.

Faluns kommundirektör Dan Nygren hävdar, tvärtemot Åsa Nilser, att man får vara anonym.

- Ja, det stämmer, man kan vara anonym, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".