Maria Saxe jobbar med energi- och miljösamordning på Länsstyrelsen Dalarna.
Maria Saxe jobbar med energi- och miljösamordning på Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Beatrice Åström/Sveriges Radio

Så påverkas Dalarna när Sverige ska nå ambitiöst låga utsläppsmål

1:31 min

Nu ska Sverige minska utsläppen av växthusgaser snabbare, detta om Miljömålsberedningens förslag går igenom. Dalarna är ett län med relativt höga utsläpp och här kan industrin påverkas.

Senast 2045 ska det minskas till mindre än ett ton per person i jämförelse med dagens sex ton. Det handlar då om Sveriges nationella utsläpp fördelat på varje person.

– Den sektor som kan påverkas ganska mycket är ju industrisektorn och vi har ganska mycket tung industri i Dalarna. Hur man ska hantera den omställningen inom industrin är inte uttalat i det här förslaget utan det lämnar man för fortsatt utredning, säger Maria Saxe, energi- och klimatsamordnare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Hur jobbar ni med det här?

– Vi försöker jobba stödjande och främjande mot både offentliga och privata aktörer i länet. Så det vi får göra är att hålla lite koll på vad som händer nationellt och tipsa hur de ska arbeta för att vi ska nå de här målen.

Dalarna berörs i högsta grad av det här då vi har högre utsläpp än många andra län.

– Men som jag ser det är det inte onaturligt för den situationen vi har. För oss kanske det blir ännu viktigare med tekniska lösningar om vi vill fortsätta leva som vi göra, säger Maria Saxe.

Men även om Dalarna som län ligger relativt högt när det kommer till utsläpp så finns det flera områden där det ser ljust ut. Ett exempel är framtiden för elbilar.

– Nu ser vi en väldigt spännande utveckling på elbilssidan. Dalarna har mycket bra möjlighet för elbilar, vi har några riktigt starka aktörer som är med och driver det här framåt. Vi ser att allt fler mackar lägger ned, och el finns ju överallt så elbilen kan möjligen vara räddningen för glesbygdsbefolkningen., säger Maria Saxe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista