Bilden är ett montage av människor på möte och demonstrationer i Ludvika och en hand som lägger en röst i en valurna.
Skolfrågan har engagerat många människor i Ludvika. Föräldrar och andra har kommit till politikernas möte för att lyssna på debatten och även demonstrerat i protest mot deras beslut. Foto: Stefan Ubbesen/P4 Dalarna och Austin Anthony/TT. Montage: P4 Dalarna

Inte helt enkelt att få till en folkomröstning i Ludvika

2:40 min

Invånarna i Ludvika har krävt en folkomröstning om politikernas beslut att lägga ner byskolor och flytta elever. Men det är inte bara att ställa en fråga och låta folk tycka till, enligt kommunen.

Under vintern har det kämpats för att behålla byskolor i Ludvika, efter att politikerna beslutade om besparingar och nedläggningar av flera skolor.

För en dryg månad sedan lämnade Ludvikabor in en begäran om folkomröstning in till politikerna med listor på 2772 namnunderskrifter. Det krävs 10 procent av de röstberättigade invånarna, och de här namnen räcker alltså för att kommunfullmäktige måste pröva frågan.

Om en vecka (21/3) ska politikerna i Ludvikas kommunfullmäktige säga antingen ja eller nej till folkomröstning. Om de säger ja, då börjar problemen: Vilka ska rösta, hela kommunen eller bara invånarna i de byar som berörs av skolnedläggning? Och vad ska de egentligen rösta om?

– Jag har gått och grunnat rätt länge på hur man skulle kunna formulera det här, säger Leif Pettersson (S), kommunalråd i Ludvika.

Men på Ludvikas gator verkar invånarna inte tycka att det är lika svårt att ställa rätt frågor.

– Vill vi ha skolorna kvar? Vill vi ha fler lärare? Hur vill vi att det ska se ut för våra barn i framtiden? tipsar Ludvikabon Britt-Marie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista