Kallelse mammografi
1 av 2
Foto: Sofia Svenblad.
Portträttbild av Maj-Lis Burtus.
2 av 2
Maj-Lis Burtus vill att mammografin ska vara avgiftsfri för alla. Foto: Anna Lindgren

Seniorer vill ha gratis mammografi för alla

2:45 min

Den första juli ska mammografin bli gratis för kvinnor i ålder 40 till 74 år. Men det är inte alla som är glada över det nya förslaget.Organisationen SPF seniorerna menar nämligen att även kvinnor över 74 år borde få undersökas gratis. 

Vad tycker du? Diskutera gärna på vår sida på Facebook.

– Jag tycker att det ska fortsätta så länge man lever. Jag har lite svårt att förstå varför man sätter punkten på 74 år, därför att man vet ju faktiskt att kvinnor över 74 år också får bröstcancer. Det säger Maj-Lis Burtus som är vice ordförande för SPF seniorerna i Mora.

Sagt på vår sida på Facebook:

Alla ska få gratis mammografi tycker jag oavsett ålder.

Alla kvinnor från 40 till och med 74 år erbjuds idag att genomgå mammografi för att tidigt kunna hitta bröstcancer. Kallelsen kommer ungefär vartannat år och själva undersökningen är frivillig att göra.

Här i Dalarna kostar dessa undersökningar i dagsläget 150 kronor per tillfälle. Men nu har regeringen föreslagit att kvinnorna inte ska behöva betala. Syftet med förslaget är att öka deltagandet i mammografiundersökningar, speciellt bland socioekonomiskt utsatta grupper.

Men organisationen SPF seniorerna tycker att även kvinnor över 74 år ska kallas till screeningen och att de också ska få genomföra undersökningarna gratis.

– Jag är ledsen att behöva säga att det här handlar om åldersdiskriminering. Det är inte så noga när man har blivit äldre för man går ju ändå mot döden så att säga. Ja, det gör man. Men idag vet vi att folk lever mycket längre än vad man gjorde förut. Och därför tycker jag att det är väldigt olyckligt att man väljer en viss åldersgräns där man ska sluta med det här, säger Maj-Lis Burtus.

Sagt på vår Facebooksida:

Tycker det ska vara gratis för alla. Även om det är vanligast att medelålderskvinnor får bröstcancer.

I Dalarna är det runt 16 670 kvinnor som är 75 år eller äldre och som alltså måste betala sina egna undersökningar om de vill fortsätta att göra mammografiundersökningar. Och Maj-Lis Burtus menar att just avgiften kan vara en faktor till att en del av de kvinnorna inte fortsätter att undersöka sig.

– Det finns 300 000 pensionärer i det här landet som lever under existensminimum, alltså som bara har en garantipension. Många av dem är tyvärr kvinnor. Och det här gör att det kanske kan bli lite svårt ekonomiskt. Då kanske man avstår från att ringa och beställa tiden för undersökning.

Sagt på vår Facebooksida:

Så länge vi inte vill betala högre skatt så måste vi betala en del själva. Det är enkel matematik. Jag ska snart på mammografi, och jag är glad att jag hinner gå innan det blir gratis. För jag har råd att betala. Och jag tror inte att det är den där 100-lappen som hindrar flertalet att gå på undersökningen. Men jag tycker att de som verkligen inte har råd OCH pensionärer ska få gå gratis.

Enligt socialstyrelsens statistikdatabas från 2014 upptäcktes 56 nya fall av bröstcancer på kvinnor som var 75 år eller äldre här i Dalarna. Maj-Lis Burtus tycker att den siffran är alldeles för hög och menar att man kan få ner den om mammografin var kostnadsfri för kvinnor över 74 år också.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man fortsätter med det här. För man vet att om man kommer i tid så kan man vända den här sjukdomen och man kan bli frisk igen.

Sagt på vår Facebooksida:

Det här är ju löjligt. Ge pensionärer gratis mammografi och resten kan betala. Regeringen tar och ger från fel ställen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista