Bostadsbolaget Nya Byn i Avesta.
1 av 2
Nya Byns fastighetsbolag i Krylbo. Foto: Johan Thorén.
Lars Isacsson gillar medborgarförslag. Foto: Lotta Rydén
2 av 2
Lars Isacsson. Foto: Lotta Rydén.

Avestapolitiker vill köpa loss Nya Byns lägenheter

Kommunalrådet Lars Isacsson (S): "Ingen hemlighet att vi inte tycker att det har fungerat"
1:05 min

Politikerna i Avesta vill att kommunen ska köpa in lägenheter i Krylbo som idag ägs av det kritiserade privata bolaget Nya Byn. Ett av skälen är att kommunen idag äger mycket färre lägenheter i Krylbo än i resten av kommunen. 

Socialdemokratiska kommunalrådet Lars Isacsson har även fler skäl till planerna på ett uppköp.

– Det är ingen hemlighet att vi inte tycker att det har fungerat speciellt bra med Nya Byn som fastighetsägare och vi tycker inte att dialogen mellan Avesta kommun och Nya Byn fungerat speciellt bra, säger han.

Hur många lägenheter kommunen kan tänkas ta över är inte bestämt ännu. Inte heller vad kommunen kan tänkas vilja betala eller om nuvarande ägaren vill sälja lägenheterna.

Kommunen har tagit fram planer för att göra Krylbo till en grön, miljövänlig del av Avesta. Och Lars Isacsson ser inte att samarbetet mellan kommunen och företaget är sådant att dom planerna kan bli verklighet med nuvarande ägare till Nya Byns bostäder.

– Frågar du Nya Byn så tycker de nog att det är vårt fel, och jag tycker nog att det brustit en del från deras sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".