Josefin Olevik, aktuell med ny bok. Foto: Sofia Runarsdotter.
Josefin Olevik, aktuell med ny bok. Foto: Sofia Runarsdotter. Foto: Sofia Runarsdotter.

Ifrågasätter tvåsamhet - skaffade barn på egen hand

2:58 min

Från och med den 1 april i år får singelkvinnor rätt att skaffa barn på egen hand i Sverige. Författaren Josefin Olevik från Falun blev gravid via assisterad befruktning, och i sin nya bok Den befriade familjen vill hon utmana tvåsamhetsnormen.

– När jag såg att jag hade ägglossning och väl bestämde mig, så packade jag ihop en väska och tog nattåget till Köpenhamn, berättar Josefin Olevik, som upplevde en stark glädje efter att i flera år ha funderat över att bli mamma.

– När jag tog beslutet, då kom lyckoruset.

Boken Den befriade familjen berättar inte bara om hennes resa från att vara singel till att bli mamma via assisterad befruktning. Den ifrågasätter även tvåsamhetsnormen i samhället.

– Jag tror att de kvinnor som kommer få assisterad befruktning i Sverige kommer känna en lättnad och frihet. De kommer känna att de själva kan påverka sitt liv, istället för att känna sig frustrerade över att inte ha träffat den rätte att skaffa barn med.

Eftermiddag i P4 Dalarna
dalaeftermiddag@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista