helikopter
Ambulanshelikopter Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Ambulanshelikoptern kan flygas till Örebro

1:15 min

När Dalarnas ambulanshelikopter tas i bruk kan en del av patienterna transporteras till Örebro län. Göran Wallin, verksamhetschef på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, säger att det finns en god beredskap att ta emot ambulanspatienter där.

– Med tanke på att vi nu har täckning dygnet runt, året om, med hjälp av neurokirurger och har en intensivvårdsavdelning med bra bemanning och möjlighet att ta emot patienter, så har det gjort att vi får fler patienter med stort trauma som kommer med helikoptern, säger Göran Wallin, verksamhetschef på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Varje år köper Värmland specialiserad vård från Örebro för över 130 miljoner kronor. I avtalet om ambulanshelikoptern med Värmland ingår 100 sjuktransporter per år som sjukvården i Örebro får göra, men förra året gjordes bara ett fåtal transporter.

Värmland har däremot varit flitigare i att använda helikoptern för att skicka sina patienter till Örebro. Och nu framöver kan vi även se Dalarnas ambulanshelikopter flyga i Örebro, enligt Göran Wallin.

– Om helikoptern i Dalarna lyfter så kan de ta reda på hur det ser ut på intensivvårdsavdelningen i Uppsala, Stockholm, Örebro och kanske Göteborg och sen bestämma vart man ska åka.

– Men vi har sagt till dem att vi tar gärna emot de patienterna, säger Göran Wallin på USÖ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista