En pojke med en inhalator
1 av 3
Foto: TT.
Maria Thomasson tittar in i kameran och ler. Hon har på sig en rosa topp och en grå tröja. Hon har blont axellångt hår och glasögon. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
3 av 3
Maria Thomasson är representant för Astma och allergiföreningen i Borlänge. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Behov av allergikonsulent i Dalarna

2:15 min

Det finns idag ingen allergikonsulent i Dalarna och Astma och allergiföreningen i Borlänge ser ett stort behov av detta. Åsa Falklinder har en son med allergi, och hon har ensam fått driva frågor om sin sons behov och allergier med skolan.

En allergikonsulent ska fungera som en länk mellan skolan, hemmet och sjukhuset. Den kan göra hembesök och hitta dolda fällor i hemmet. Ibland kan det behöva göras fysiska förändringar i skolmiljön.

Maria Thomasson är representant för Astma och allergiföreningen i Borlänge och hon menar att det är viktigt att återfå en allergikonsult i länet.

– Det är oerhört slitsamt att ställa de här kraven som förälder ensam.

Mamman Åsa Falklinders tioåriga son har många olika typer av allergier och svår astma. Han har inte varit i skolan mer än två veckor på raken under sina snart fyra år i skolan på grund av att han blir sjuk av sin skolmiljö.

– Han får en infektion och sedan är han sjuk i två till tre veckor och så har det pågått sedan han började på dagis, säger Åsa Falklinder.

Hennes son reagerar bland annat på om andra elever har husdjur hemma och har hår på sig. Om en sal har renoverats i skolan kan han inte vistas i den eftersom de nya materialen har en stark doft. Allt detta gör honom svårt sjuk.

Åsa Falklinder är den som fått driva frågorna om hennes sons behov och allergier med skolan. Idag har det blivit bra men det är ändå mycket kvar som behöver göras. Hon hade gärna sett att det fanns en allergikonsulent så att hon kan få vara mamma och inte en expert.

– Det kommer en professionell person utifrån som har den kunskap som krävs så att jag slipper bli experten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista