Så många utsätts för mobbning på sin arbetsplats

2:56 min

Nio procent av svenskarna har någon gång blivit utsatta för mobbning på jobbet. Anita Wallstedt utsattes för mobbning på en arbetsplats i Falun. Jag kände när jag kom in på arbetsplatsen att det var konstigt, berättar hon.

– Jag kände när jag kom in på arbetsplatsen att det var konstigt. Något som hände bakom ryggen på mig och det kändes obehagligt, säger Anita Wallstedt.

Hon berättar att de fick fylla i enkäter och säga vad de tyckte om ledarskapet.

– I enkäten blev jag utpekad som den som gjorde stämningen negativ och som gjorde att cheferna inte klarade av sitt ledarskap. Jag skulle lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan.

Hur fick det dig att må?

– Jag rasade ihop som människa fullständigt. Jag vet inte hur jag tog mig hem till mitt boende i Rättvik ens. Att lämna mig i det traumat som cheferna gjorde förstår jag inte, säger Anita Wallstedt.

Facket hade då frågat cheferna vad Anita skulle ägna sig åt.

– Jag skulle inte få vara på arbetsplatsen längre, utan jag skulle få sitta i en källare och sortera papper. Jag kom aldrig tillbaka till arbetslivet efter det.

Nu hjälper du andra som är utsatta?

– Ja, under åren har jag jobbat med olika organisationer som jag startat upp. Varje vecka ringer nya offer. Det ringer många som är anställda i offentlig sektor och allra flest är kvinnor. Många är lärare, kyrko- eller socialtjänstanställda. 

Stefan Blomberg är psykolog och aktuell med boken Mobbning på jobbet. Under tisdagen föreläste han för personal i Falun.  

– Det är vanligt. Är man kraftigt utsatt under en längre tid utvecklar man en ganska stark ohälsa.

Borde vi inte veta att man inte mobbas?

– Jo, men samtidigt ser vi att det förekommer i alla sammanhang där folk umgås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista