insamling flyktingar
1 av 2
Foto: Ingrid Dahlbäck/TT
Laila Edholm är mångfaldskommunikatör Falu kommun.
2 av 2
Laila Edholm, mångfaldskommunikatör Falu kommun har hjälpt intresserade att hitta rätt. Foto: Christine Odén

Engagemanget för människor på flykt håller i sig

1:55 min

Det fortfarande ett starkt engagemang för att hjälpa människor på flykt vittnar flera hjälporganisationer och kommuner i Dalarna. Men trycket är inte lika hårt som i höstas.

När bilden på den döda 3-årige pojken Alan Kurdi på en sandstrand i Turkiet publicerades i höstas sedan väcktes mångas vilja att hjälpa människor på flykt från krig och förföljelse.

– Vår klass packade kläder och sände till något land, Grekland tror jag det var.

Det säger Linn Svärdhagen och Hans Petters som går på Kristinegymnasiet i Falun.

– Det var jättemånga som lämnade in väldigt mycket, så det var kul att det var så många som ville hjälpa till.

Nu drygt ett halvår senare finns det fortfarande ett starkt engagemang för att hjälpa flyktingar. Det vittnar flera hjälporganisationer och kommuner i Dalarna om. 

Trycket är inte lika starkt, men istället har människor hittat till organisationer och föreningar som passar dem, säger Laila Edholm mångfaldskommunikatör på Falu kommun:

– Under hösten var det väldigt många som ringde och undrade hur de kunde hjälpa.

Laila Edholm och hennes kollegor hjälpte då till med att slussa de intresserade vidare. Nu är det inte lika många som ringer, men intresset finns kvar menar Laila Edholm.

– Nu har det lugnat ned sig lite, men jag tror det beror på att föreningarna hittat sina kanaler och att människor också fått fler kontakter med frivillig organisationer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista