Ett allergiskt barn och en björk
Foto: TT.

Landstinget: Finns andra lösningar istället för en allergikonsulent

0:56 min

Landstinget Dalarna har sparat in på tjänsten som allergikonsulent, detta trots att det kan hjälpa många allergiska barn. Annika Olofsson, tillförordnad verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, ser behovet men menar att det går att jobba på andra sätt.

– Vi har andra lösningar istället. Till exempel att skolpersonal kan komma till oss här på mottagningarna och få utbildning, säger Annika Olofsson, tillförordnad verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, och fortsätter:

– Nackdelen är ju att allergikonsulenten kan analysera i sin rätta miljö, i skolan eller i hemmet, och det är ju viktig information och det är det vi förlorar i det här.

Jobbar ni på något annat sätt för att tillgodose de här behoven som ändå finns, för att barnen ska få en bra livskvalité?

– Absolut, vi gör ju alltid en individuell bedömning av varje barn för att få till så god vård som möjligt. I vissa fall är det istället så att vi tar hit skola och förskola till oss för utbildning, säger Annika Olofsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista