Joakim Holback är chef på kansliet för bredband och digital agenda på Länsstyrelsen
Joakim Holback är chef på kansliet för bredband och digital agenda på Länsstyrelsen. Foto: Beatrice Åström.

Dalarna sämst i landet på bredbandsutbyggnad

0:58 min

Dalarna ligger sämst i landet när det gäller hur många hushåll som har tillgång till snabbt bredband, enligt en rapport från Post- och Telestyrelsen. Men Joakim Holback på Länsstyrelsen Dalarna menar att det snart blir bättre.

– Vi kommer att börja se effekter vid nästa mätning. De stora satsningarna, byggnationerna, drar i gång 2016, säger Joakim Holback och fortsätter:

– Men det vi kan konstatera redan nu är att vi har en ökning med elva procent. Håller vi den ökningen fram till 2020 så kommer vi uppnå bredbandsmålen. 

Målet är att 90 procent av Dalarnas befolkning ska ha minst 100 megabit/sekund år 2020.

Så även om det ser dystert ut nu är du inte orolig?

– Jag är inte orolig, jag är milt optimistiskt. Jag tror att vi kommer att fixa det här, men det krävs ju att vi hjälps åt, både privata aktörer och offentliga aktörer och att också kunderna är intresserade av att koppla upp sig.

Och hur är det intresset nu?

– I dag är det ett väldigt stort intresse. Det är hög efterfrågan på att koppla upp sig så jag är optimistisk, säger Joakim Holback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista