Hästuppfödare
1 av 2
Anna Ozén, LRF Dalarna. Foto: Robert Österlind.
Aunemaria Ebner, klinikchef för distriktsveterinärerna.
2 av 2
Aunemaria Ebner, klinikchef för distriktsveterinärerna. Foto: Robert Österlind.

LRF Dalarna larmar om brist på jourveterinärer

2:20 min

LRF i Dalarna och i Gävleborg har gemensamt skrivit till Jordbruksverket och begärt att det ska ingripa eftersom jourveterinärerna inte alltid hinner rycka ut i tid.

Distriktsveterinärerna har för stort geografiskt område att täcka när de har jour och personalomsättningen är stor, enligt Anna Ozén som sitter i styrelsen för LRF Dalarna och även är hästuppfödare i Bergshyttan, utanför Krylbo.

- Vi känner att vi som djurhållare inte kan uppfylla lagens krav om att vi ska skydda djuren från onödigt lidande, säger hon.

Anna Ozén har då och då behov av jourveterinär eftersom hästar "oftast inte föder på kontorstid".

- Vi lever ju i ett stort län. I värsta fall så kan veterinären, när jag ringer, befinna sig i Siljansnäs eller Äppelbo, menar hon.

Anna Ozén tycker att Jordbruksverket borde inkludera de många privata veterinärer som finns i Dalarna, i det joursystem som verket ansvarar för. I dag så är det distriktsveterinärerna som har jouransvaret.

Aunemaria Ebner, klinikchef för distriktsveterinärmottagningarna i Borlänge och i Hedemora, bekräftar problemen.

- Vi har haft stor personalomsättning. Vi har mycket att göra på kvällarna och nätterna, så det är slitsamt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista