David Lundblad och brevet till Rättviks kommun
David Lundblad var den som lämnade över skrivelsen till Rättviks kommunchef. Foto: Christine Odén.

Föräldrar i Ingels protesterar mot förslag om klassflytt

0:54 min

Nu protesterar föräldrar och bybor i Ingels i Rättviks kommun mot ett förslag om att flytta årskurs ett till fem från Ingels skola till den närliggande skolan i Boda. En skrivelse med nära 300 underskrifter har överlämnats till kommunen.

– Vi är ganska många som anser att skolan är otroligt viktig för bygden. Vi känner också en stolthet i att ha en skola nära, säger föräldern David Lundblad, som var den som överlämnade skrivelsen till Rättviks kommunchef Ulf Israelsson.

Förslaget presenterades på ett möte med skolledningen och föräldrar. I korta drag går det ut på att årskurs 2 till 5 flyttar från Ingels skola till Boda skola. Förskoleklassen och årskurs 1 blir kvar liksom fritids. Barnen ska bussas mellan fritids i Ingels och skolan i Boda.

Det här innebär att bara omkring 10 elever blir kvar på Ingels skola. David Lundblad är orolig för att det skulle ge Rättviks kommun argument för att stänga byskolan helt.

– Man har ju sett det på andra håll att man har plockat klasser och till slut blir enheten för liten och då tvingas man av ekonomiska skäl lägga ned den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista