Tre datahallar i Falun.
Så ska datahallarna i Falun se ut. BILD: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB Foto: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB

Efter kritiken: Falu Energi & Vatten bildar inte bolag med extern part i datahallsbygget

2:03 min

Falu kommun och Falu Energi & Vatten ändrar upplägget när det kommer till de klimatsmarta datahallar man planerar att bygga i Falun. Efter kritiken ska man nu inte bilda bolag med en extern part.

Anledningen till att man nu väljer att inte bilda bolag med en extern part uppger man är att man fått kritik och att det uppfattats som kontroversiellt, bland annat efter de avslöjanden som P4 Dalarna har gjort.

– Det finns inte en uppslutning. Ska man göra ett sånt här stort projekt i en liten kommun som Falun så måste man ha uppslutning och det har vi inte haft, säger Ragnar Kroona (S) som är ordförande i Falu Energi & Vattens styrelse.

– Den absoluta dödsstöten för hela projektet är när moderaterna vänder 180 grader och sa att de inte stödjer detta, fortsätter Kroona.

Det här bolaget, Eco DC AB, är inte med i bilden på samma vis som innan?

– Det är inte aktuellt med bolaget över huvud taget. Vi kommer inte att bilda något bolag tillsammans.

Nu tänker sig Falu kommun och Falu Energi att det är externa aktörer som både ska bygga husen och driva verksamheten.

– Den enda delen av projektet som Falu Energi & Vatten står för är energi och att arrendera ut mark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista